به گزارش اقتصاد نگار به نقل از ایسنا، طی چند هفته گذشته، بازار سرمایه روزهای نامساعدی را پشت سر گذاشت و ارزش سهام با روند سقوطی و ریزشی روز به روز با کاهش روبرو شد. از ابتدای هفته گذشته، سازمان بورس نیز برای کاهش تداوم روند ریزشی بازار سرمایه، دامنه نوسان معاملات سهام را از منفی و مثبت شش درصد به منفی و مثبت یک درصد محدود کرد تا ریسک سیستماتیک بازار سهام تا حدودی کنترل شود. این محدودیت دامنه نوسان در هفته جاری نیز اعمال شد، اما بازار سرمایه همچنان شاهد سقوط ارزش سهام و ریزش شاخص بود. تا اینکه روز دوشنبه (۲۲ مرداد)، بورس کانال دو میلیون واحد را از دست داد و شاخص کل با کاهش ۷۵۶۸ واحد به رقم یک میلیون و ۹۹۱ هزار واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز با ریزش یک هزار و ۲۵۳ واحدی به ۶۳۲ هزار و ۴۵۳ واحد رسید.
درپی این ریزش ها، سازمان بورس جلسات متعددی از میز صنعت و هم اندیشی با اتاق بازرگانی گرفته تا برگزاری نشست فوق العاده شورای عالی بورس با حضور فردهان اقتصادی کشور، با بررسی وضعیت بازار سرمایه و در جهت ارائه راهکارهای مناسب برای برون رفت از این وضعیت برگزار کرد.
روز گذشته نیز جلسه فوق العاده شورای عالی بورس با حضور وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس سازمان بورس و اعضای شورای عالی بورس برگزار شد. در پایان این جلسه، محمد رضا فرزین – رئیس کل بانک مرکزی – در رابطه با اقدامات حمایتی بانک مرکزی و نظام بانکی کشور برای بهبود وضعیت بازار سرمایه، سه اقدام مهم این بانک مرکزی برای حمایت از بورس را چنین برشمرد:
- تضمین ۳۶۰ همت اوراق تامین مالی توسط بانکهای عامل برای انتشار اوراق تامین مالی ریالی جهت طرحهای توسعه و تامین سرمایه در گردش شرکتهای بورسی
- انتشار ۲ میلیارد یورو اوراق صکوک ارزی برای طرحهای توسعه شرکتهای بورسی علی الخصوص در حوزه پتروشیمی و معدن
- اعطای ۱.۵ میلیارد یورو وام ارزی برای شرکتهای بورسی که درآمد ارزی و طرحهای زودبازده داشته باشند تا از این طریق به افزایش صادرات آنها منجر شود.
همچنین امروز (۲۴ مرداد ماه)، مجید عشقی – رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و دبیر شورای عالی بورس – با اشاره به جلسه فوق العاده شورای عالی بورس که روز گذشته به منظور بررسی وضعیت بازار سرمایه برگزار شد، گفت: اهم پیشنهادهای مطرح شده بر محور تامین منابع لازم برای حمایت از بازار به صندوقهای حمایتی بازار (صندوقهای توسعه و تثبیت) با مساعدت بانک مرکزی و همچنین انتشار اوراق تبعی تامین مالی از سوی نهادهای مالی بازار از جمله صندوقهای حمایتی بازار بود که مقرر شده است، عملیات اجرایی آن از امروز (چهارشنبه) آغاز شود. عملیات مشابهی نیز توسط هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری به منظور اطمینان بخشی به سرمایه گذاران نسبت به آینده سهام آنها انجام میشود.
وی در رابطه با موضوع محدودیت دامنه نوسان در معاملات روزهای اخیر گفت: در خصوص دامنه نوسان نیز بهرغم دیدگاههای مختلف مطرح شده توسط اعضای شورای عالی بورس، با توجه به اینکه تصمیم گیری آن در حدود اختیارات سازمان بورس و ارکان است، مقرر شد ضمن رصد پیوسته شرایط بازار و ریسکهای مترتب بر آن در چند روز آینده، تصمیمات مقتضی تا قبل از شروع بازار روز شنبه (۲۷ مرداد)، اتخاذ و به عموم سرمایهگذاران اطلاع رسانی شود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرد: تایید نهایی قانون اصلاح بند س تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ توسط شورای نگهبان، نیز مسلما پایان خوشی برای پیگیریهای همه جانبه فعالان بازار و سازمان بورس از دولت و مجلس بود که آثار مثبت قابل توجهی برای شرکتهای پذیرفته شده و نهادهای مالی فعال در بازار سرمایه خواهد داشت. بنابراین، با توجه به کاهش نرخ مالیات سال ۱۴۰۲ برای شرکتها ضروری است، شفاف سازی لازم توسط شرکتها در این زمینه صورت گیرد.
در نهایت امروز، شاخص کل بورس و در لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۲)، یک میلیون و ۹۹۷ هزار و ۶۴۵ است که نسبت به روز گذشته حدود ۷۰۰۰ واحد (۰.۳۳درصد) رشد داشته است و به نظر میرسد، در نتیجه جلسات برگزار شده و با آغاز فرایندها و اقدامات حمایتی بانک مرکزی، صندوق توسعه ملی و دیگر نهادهای اثر گذار در بازار سرمایه، روند رشد شاخص کل بورس را شاهد باشیم.